Leggyakoribb tünetek

A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fejfájás, a fülzúgás, szédülés. A gyógyszeres kezelés átmenetileg enyhülést hozhat ugyan, de egyrészt nem szünteti meg az okokat, másrészt nem szerencsés örökösen fájdalomcsillapítókon élni. Fontos kideríteni, mi okozza a panaszokat. Mind a fej-, mind a nyakfájás az esetek jelentős részében a rossz tartásra vezethető vissza. Nem érdemes megvárni a tünetek súlyosbodását, hiszen a masszázsterápiával jó esély van a gyógyulásra.
A hátfájás szintén nagyon gyakori tünete a mozgásszervi megbetegedéseknek. Sokféle oka lehet, pl. izomgyengeség vagy idegbecsípődés, kisugárzó fájdalmat okozó trigger pontok (izomcsomók), melyek nyomásra rendkívül fájdalmasak. Ha ez utóbbiak a lapockák környékén alakulnak ki, a karokban és a nyakban is okozhatnak fájdalmat és zsibbadást.
A gerincferdülés legjellemzőbb tünete, hogy a kialakult hibás görbületek miatt a test egyik oldala gyengébb lesz a másiknál. A gyengébb oldal görcsösebb, és jobban ki van téve a terhelésnek.
A gerincsérv fő tünete a kisugárzó, nyilaló érzés deréktáji, nyaki vagy háti fájdalom – a porckorong sérülésének helyétől függően. A fájdalom a végtagokba is sugározhat. Minthogy a porckorongsérv a hólyag- és bélműködést is akadályozhatja, a vizeléssel és a székeléssel is lehetnek problémák. Ezeknek a tüneteknek a jelentkezésekor fontos az orvosi diagnózis, mert az erősödő panaszok többféle betegségre is utalhatnak.
A derékfájásból számtalan problémára lehet következtetni; minden esetben meg kell keresni az okát. Becsípődések, hátizom gyengeség, ízületi blokkok egyaránt okozhatják. Trigger pont bárhol előfordulhat, a kezelést az izomgörcs keletkezésének helyén célszerű elvégezni. Ezek a pontok újabb pontokban okozhatnak hasonló jelenséget, és így elindulhat egy láncreakció. Mindig az elsődleges trigger pontot kell kezelni, hiszen a problémák onnan erednek.
A csípőfájdalmat okozhat egy csípőmozgató izom letapadása, görcsös merevsége de utalhat degeneratív kopásos folyamatra is.
A végtagok zsibbadása származhat keringési problémából de leggyakrabban idegnyomás következménye.
A vállfájás a nyakba, a karokba és a hát felé is sugározhat. Minél előbb sikerül kideríteni az okát, annál jobb esély van a gyógyulásra.

Az izomgörcsökből adódó fájdalmak masszázzsal és kimozgatással viszonylag hamar megszüntethetők.
A mozgásszervi betegségek tüneteit ajánlatos komolyan venni. Számtalan manuálterápiás módszer létezik az okok kezelésére, érdemes a lehetőségekről felkészült szakemberrel beszélgetni.